westernridning.se - Cowboy for a day...

Never squat with your spurs on.

Kul med kompisgängetHur många har inte lekt cowboy och indianer när man var små? Här får ni möjlighet att prova på det på riktigt. Okej, indianer har vi ont om, men riktiga westernutbildade hästar har vi gott om! :)

Som namnet antyder kommer westernridningen från den amerikanska western.
Ridmoment, traditioner, utrustning och kläder - allt härstammar från den beridna boskapsherden, cowboyen.

Under er vistelse hos oss får ni möjlighet att prova på "Western Trail" som kan beskrivas som en hinderbana till häst. Hindren kan liknas vid de hinder som en cowboy kunde träffa på ute i naturen när man drev boskapen mellan områden.

Ni får en kort introduktion till westernridning - Hur stannar, startar och svänger man hästen? Varför ser utrustningen ut som den gör? Sedan får alla göra iordning sin egen häst. Rykta (borsta), kratsa hovarna och sadla och tränsa (sätta på det som hästen har på huvudet).

Vi sitter upp och sedan får ni prova på hur det är att rida western.

Ni har hela tiden tillgång till en kunnig och pedagogisk instruktör. Våra hästar är vana att hanteras och ridas av många olika ryttare med skiftande kunskaper. De är av olika raser och utbildningsnivåer för att kunna matcha ryttarens kunskaper med rätt häst.

Lassokastning

En cowboy behöver inte bara kunna rida, utan även kunna hantera ett lasso. Med lassot fångar man förrymda kalvar, släpar bort stockar som ligger i vägen eller liknande. Efter bara två minuters introduktion är ni redo att prova på att fånga våra kalvdockor. Är ni riktigt skickliga testar ni på oljefaten, där det gäller att kunna dra åt lassot så högt upp som möjligt - en tävling som även riktiga cowboys i Texas ägnar sig åt!

Kringaktiviteter att välja till:

Lassokastning från Alexanderhäst

En Alexanderhäst är en trähäst på vilken man lägger en sadel. Genom att man kommer högre upp får man nästan samma känsla som om man hade suttit på en riktig häst - att kasta snett nedåt och inte fånga sig själv. Ni får också använda westernhatt. Lyckas ni att fånga kalven utan att fånga er egen hatt?
Att kasta lasso från Alexanderhäst kan ge riktigt många skratt, och roliga bilder att kolla på efteråt.


Fika


Även en cowboy behöver "a nice cup of coffee" medan man shit-chattar om dagens äventyr.
Självklart ekologiskt. Den lantliga miljön bjuder vi på.

Hästpsykologi

I westernridningen är filosofin att hästen och ryttaren är som två kollegor som tillsammans ska få jobbet gjort. Men för att göra ett riktigt bra jobb måste man förstå varandra. Hur tänker hästen? Hur "pratar" den med andra hästar - och dig? Hur ska du göra för att hästen ska förstå dig?
I den här introduktionen till hästpsykologi får du lära dig hur.


Det finns många likheter mellan relationen häst-ryttare och relationen mellan kollegor, och många organisationskonsulter använder gärna hästar i sitt arbete. Kanske hittar ni något ni kan diskutera och tillämpa i er egen organisation?
Om inte, så är det få människor som inte är fascinerade över djurpsykologi. :)

Hästskokastning

Hästarnas hovar växer, precis som våra naglar. Var sjätte vecka ungefär, kommer hovslagaren och skor och verkar hovarna (verka = klippa av överflödigt hovmaterial, ungefär som när vi klipper naglarna). Kvar blir en massa hästskor, och även cowboys roar sig på lediga stunder med att kasta hästskor och se hur träffsäker man är.
Hur träffsäker är du?